Mies & Grilli
Savustuspuut omasta pihasta

Savustuspuut omasta pihasta

Savustuspalat alkavat olemaan kaupoista katoavaa luonnonvaraa. Tarkoitan nyt kunnon paloja enkä lastuja saatikka puruja. Paloja käytetään, kun savustellaan pidempiä aikoja eli varsilaista low ad slow -meininkiä. Hätä ei ole kuitenkaan tämännäköinen, koska monen pihassa kasvaa omat savustus puut. Savustamiseen kelpaa perinteisen lepän lisäksi mainiosti omena-, pähkinä-, kirsikka- ja hikorypuut. Hikkory on varmaan harvinaisempi mutta aikaisempia varmasti löytyy. Savustuspuun valmistamissa ei ole muistettavaa kuin pari seikkaa. Puut kannattaa pilkkoa sopivan kokoisiksi, kuori pois ja puun pitää olla kuiva ennen käyttöä. Puuta sahatessa saattaa törmätä homeeseen puun sisällä niin ne kohdat kannattaa jättää käyttämässä, yleensä hometta on puun haarautumiskohdissa eikä niinkään rungossa tai oksan sisällä.

Kun olet sahannut puun sopivan kokoisiksi, anna palasten kuivua ainakin vuosi. Palojen kuivaessa kuori lähtee yleensä helpommin pois kuin tuoreesta. Tosin jos kuori on tiivis ja kiertää koko puun niin kuivaminen hidastuu. Tässä muutamia kuvia, kun työstin omenapuunoksasta savustuspaloja odottamaan vuoden 2021 savustuksia.