Kengurua grillistä
Kenguru ei ole ihan jokapäiväinen vieras grillissä, joten kun sitä on tarjolla niin kannattaa iskeä kiinni. Nyt tuli grillattua kengurun ulkofilettä ja lisukkeiksi uuniperunaa kylmäsavulohitäytteellä sekä punaviinikastiketta. Lihan ja kalan yhdistelmä on aivan erinomainen, silläpä yhdistin sen tähänkin. Punaviinikastikkeessa tuli
Bataatti suoraan hiillokseen
Löysin tällaisen erinomaisen reseptin Tatu Lehtovaaran kirjasta Grillimestarin kasvisherkut, joten kunnia sinne. Minusta tässä kirjassa on muutenkin hyvä kasvisreseptejä, joten kannattaa käydä kirjakaupoille. Tarvitset paksun pitkulanmallisen bataatin (bataatteja)siksi, että se kypsyy rivakammin ja tasaisemmin kuin iso pallo. Laita hiiligrilli tulille,
Nachopelti grillistä – parasta!
Moni on tehnyt kotosalla nachopeltiä ja jos ei vielä ole niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ja viedäänpä asia niin pitkälle, että pyöräytetään se 300 asteisen grillin kautta. Pelti on helppo valmistaa ja onnistuu tehdä kaasu- ja hiiligrillillä. Voin vakuuttaa, että ohjeen
Kaalikääryleet grillistä
Niin se perinneruokakin taittuu grilliin. Nyt tuli tehtyä perinteiset kaalikääryleet hiiligrillissä pienellä bbq-twistillä. Nämä onnistuvat varmasti kaasugrillissäkin, joten voit hyvin soveltaa siihen. Tarvitset kääryleisiin:Keskikokoinen kaaliYksi sipuli400g sikanauta jauhelihaaKaksi kananmunaa1 rkl Poppamiehen one for all -maustetta1 dl keitettyä riisiä1 dl Koskenlaskija chilijuustoa1 tl
Grillattu kokonainen porkkana
Helpompaakin helpompi lisäke kesäruokiin. Kokonainen grillattu porkkana on paitsi näyttävä niin todella hyvin makuinen. Tarvitset tähän tuoreita porkkanoita vaikkapa torilta. Katkaise niistä naatit pois ja pese porkkana hyvin, älä kuori. Tee sen jälkeen marinadi valmiiksi. Tarvitset siihenRuokaöljyOne for all -rub
Bataattipihvit ja broileripekonivartaat
Nyt ollaan sellaisen herkun äärellä, että oksat pois. Muutamalla yksikertaisella aineksella loihdit makoisan grilliaterian – bataattipihvit broilerivartaan kera. Kylkeen voit tehdä, vaikka raikkaan vihreän salaatin, grillattuja valkosipuleita tai paahdettuja juureksia. Grillauksesta löytyy myös video kanavaltani, samalla käsitellään suoran ja epäsuoran
Sormisyötävä sieniherkku grillin kautta
Nyt on helppoa ja herkkua! Pikainen ohje sormisyötäväksi eikä aikaa kulu valmistamiseen kuin n. 10 minuuttia. Ideana on valmistaa maukas ja rapea bataatti sipsi, jonka päälle laitetaan sipulisieniseos. Sitten liikkeelle ja alla listaa käyttämistäni raaka-aineista. Tarvitset Bataatin160g Metsäsieniä (jos et
Helppo hampurilaispihvi grillistä – tsekkaa video!
Yksi perinteinen hitti grillistä on kunnon hampurilaispihvi. Tässä erittäin helppo resepti, jolla onnistut takuuvarmasti. Reseptissä on myös youtube-video, jossa paistan pihvit. Käytän pihvin muotoiluun hampurilaisprässiä, joka on oiva apuväline. Pihvien teko onnistuu ilman prässiäkin mutta silloin pihvi ei tule niin
Silakkapihvit ja perunapaistos grillistä
Silakkapihvit ovat varsin perinteinen näky monien ruokapöydissä ja työpaikkaruokaloissa. Oli siis vain oikeus ja kohtuus, että pihvit päätyvät grillin hellään huomaan vihdoista viimein. Käytin tässä vielä lisämausteena setripuunlautaa, jonka päällä silakkapihvit olivat grillissä. Puun idea on antaa lisää aromia päällä
Flankkia lautaselle!
Tästä saat ideaa todella maukkaaseen BBQ-ruokaan, jossa päätähtenä flank (tunnetaan myös nimellä kuve). Lautaselta löytyy grillissä tehty BBQ-soosi (voi tehdä myös uunissa), paahdetut vihannekset, uunissa tehdyt lohkoperunat, itse tehty valkosipulimajoneesi ja kaiken kruununa flank-pihvi, joka mureudessaan hakee vertaistaan. Valmistelu pitää
Savuinen aamunavaus: BBQ-brunssi
Pidemmän aikaa olen halunnut tehdä BBQ-brunssin ja nyt se tuli vihdoin tehtyä. Tein tästä kuitenkin pykälää kevyemmän version eli grillattua lihaa ei ollut valtavasti. Keskityin useaan eri ruokalajiin, koska halusin saada todella monipuolisen kattauksen. Tässä on nyt koko repertuaari kirjoitettuna,
Pastramia naudan ulkofileestä – ottaa aikaa mutta antaa paljon
Yksi melko harvoin tehty herkku on pastrami. Tämä aivan taivaallinen leikkele syntyy lähtökohtaisesti naudan lihasta mutta on sitä tehty myös mm. kalkkunastakin. Minä tekaisin pastramin naudan ulkofileestä. Aikaa tähän menee noin viikko, joten ihan pikaruokaa tämä ei ole. Maku kuitenkin
Grillattu sienipiirakka
Grillattu sienipiirakkaSyksyn perinteisiä herkkuja on sienipiirakka ja juuri nyt metsät ovat pullollaan herkullisia sieniä, joten ei muuta kuin grilli kuumaksi! Tämä, kuten leivonnaiset yleensäkin, tehdään epäsuoralla tulella. Tekemääni piirakkaan käytin vielä varuiksi pitsakiveä piirakkavuuan alla ja se oli kyllä oikea
Ranskalaiset ja sisäfilepihvi, grillistä molemmat
Nyt päätettiin tehdä vähän hienompaa. Vaikka ranskalaiset ja pihvi eivät kuulosta kauhean fiiniltä mutta, kun ranut tekee itse, niin johan on makua. Ranskalaiset tein grillissä (luonnollisesti) mutta onnistuu varmasti rasvakeittimessä tai liedellä kattilassa. Friteerauksen tein Weberin wokkipannussa ja lämmöt Weberin
Sipsillä paneroitua broitsua leiväll
Kun pitää tehdä iltapalan ja iltaruuan välimuoto niin tässähän tämä. Voihan tämän toki muutenkin tehdä mutta tähän tarkoitukseen meillä tuli tehtyä. Lisäsin broitsuun vähän twistiä injektoimalla siideriä ohutleikkeeseen ennen grillausta. Tällä tavalla leike oli todella mehukas, joten jos sinulla sattuu
Grillistä hunajachilimaustetut jättikatkaravun pyrstöt leivällä
Tästä irtoaa aivan erinomainen tapas illanistujaisiin tai alkuruuaksi suuremmalle aterialle – tai sitten muuten vaan syötäväksi. Tein tätä Tampereen Chilifesteillä ja näytti yleisölle maistuvan. Sovelsin tähän aikaisemminkin kirjailtua reseptiä broileriversiosta, joten tässä tämä alkuperäinen. Kiireellä tehtynä valmistamiseen menee n. 15 minuuttia mutta parempi
Siivet hitaasti ja hartaasti
Siivet ovat nousseet yhdeksi grilli-iltojen suosikiksi. Blogissani on juttu nopeammin tehdyistä siivistä, joten nyt päätin tehdä sitten oikein huolella. Syöjien mukaan tämä oli menestys ja toivottiin pian uusia. Työkaluina hiilisavustin ja -grilli. Nämä onnistuvat varmasti sähkö/kaasusavustimella ja kaasugrillillä, joten laittakaahan kokeiluun. Siivet maustettiin itse
Sisäfilettä ja pekonia aurajuustolla
Sisäfile, pekoni, aurajuusto ja grilli ovat lyömätön yhdistelmä. Nyt tuli tehtyä varsin yksikertainen herkku ja johan upposi!TarvitsetPorsaan sisäfilettäPekoniaAurajuustoa Leikkaa sisäfile n. kahden sentin siivuiksi. Pyöritä pekoni ympärille niin, että reuna menee reilun puolisenttiä tai sentin filepalan yli. Laita tämän jälkeen
Rib eye -pihvit, siivuperunat ja paljon valkosipulia
Rib eye -pihvit alkavat jo löytää tiensä markettien lihatiskiin. Rib eye suomenkielinen nimi on käytännössä välikyljys, joskus sen todetaan olevan myös entrecote. Oli nimi mikä tahansa niin tämä on pihvilihojen aatelia, rasvaa on sopivassa suhteessa ja se on vieläpä hyvää.
Suklaabanaani jäätelöllä ja mintunlehdillä
Minun piti kokeilla niin monen muunkin tekemää suklaalla täytetty grillibanaania ja hyvää hän siitä tuli. Grillasin pitkästä aikaa kaasugrilliä ja täytyy myöntää, että toimiihan se! Tämä on aivan huippuherkku ja kuitenkin yksi helpoimmasta päästä, joskus sitä pääsee helpolla. Tarvitset: BanaaneitaVaniljajäätelöäMintun lehtiäTaloussuklaata Laita
Savustettua kalkkunaa
Savustettu kalkkuna ei ole järin tuttu suomalaisessa pöydässä, joten mikäs sen parempaa kokeiltavaa. Me teimme tästä kiitospäiväaterian kaikkine lisukkeineen mutta tässä jutussa käsitellään vain päätähteä. Sitten vain tekemäänAlkuperäinen ohje on Weberin sivuilta mutta tässä hieman muokattuna. Tarvitset: n. 8
Grillataanpa jäätelöä – no mikä jottei!
Usein uunijäätelö hämmentää kansaa, joten viedäänpä teemaa pidemmälle ja grillataan jäätelöä. Tämä onnistuu perinteisesti uunissa mutta otetaan vähän grillinmakua tähänkin. Tämä grillijäätelö tehtiin Weberin 57 cm pallogrillillä, onnistuu varmasti muissakin riittävän kokoisissa palloissa tai kaasuissa. Tärkeää on saada n. 250
Kylmäsavulohta pallogrillistä
Kylmäsavustaminen onnistuu pallogrillissä, kun ulkolämpötila on vain sopia. Parhaiten savustaminen onnistuu syksyllä ja keväällä, joten nyt on viimeiset hetket kokeilla kylmäsavua hitaasti ja rauhallisesti. Ilmojen tästä lämmitessä kannattaa käyttää jääkaappia tai sitten verrattain pikaista savustusta. Pallona voit käyttää esim. Mustangin Magnumia. Tässä
Herkullista maminhaa grillistä
No nyt varmasti moni hieraisee silmiään, että mikä liha. Melko harvinainen liha suomalaisten ruokapöydällä mutta onneksi tätä jo jostakin saa. Tämän palan sain metsästettyä Tampereen Wigrenintehtaanmyymälästä. Amerikassa tämän palan nimi Tri-Tip, voit tutusta siihen lisää tästä (wikipedia). Ensimmäiseksi liha näytti pieneltä brisketiltä, rasvaa
Pulled pork Crock potista
Niin sitä pitää välillä rikkoa rajoja ja kokeilla jotain ihan uutta. Kokeilin Pulled porkin valmistusta Crock Potista ja hyväähän siitä tuli. Tässä meikäläisen resepti tähän, joten nyt kaikki haudutuspatojen käyttäjät silmät auki! Tässä meikäläisen työkalu Tässä on: 1 kg kasler1 rkl Wigren
Grillattu kalkkunapiirakka
Grillissä tulee aivan loistavia piirakoita. Nyt otin ytimeksi Wigrenin kalkkunafilepihvit ja lähdin siitä työstämään. Piirakkapohja oli pakastearkusta. Tavoite oli tehdä herkkua helposti ja tämähän sitten maistuu! Usein piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä pienen lämmityksen jälkeen, niin tämäkin. Sääli vain, että
Naudanpaistia ja chilihomejuustoa patongissa
Joskus on hyvä käyttää aikaa täydelliseen pikkusuolaiseen. Herkku toimii tarjottavana juhliin tai esim. iltasuolaisena. Aikaa menee mutta palkinto on suuri. Tehdään siis naudan sisäpaistilla ja chilihomejuustolla täytetty patonki! Mikäli homejuusto ei natsaa niin korvaa se esimerkiksi vuohenjuustolla tai jätä kokonaan
Pulled porkilla ja juustolla täytetty kauraleipä
Aikaisemminkin on tullut tehtyä täytettyjä leipiä mutta nyt hain kulmaa aikaisemmin tehdyistä yllätyssämpylöistä eli yksi iso tila johon täytteet laitetaan. Tästä pääset kurkkaamaan kuinka olen aikaisemmin tehny jauhelihatäyteleipää. Nyt kuitenkin tähän uutukaiseen herkkuun! Kauraleipä – 200g Pulled porkia– 0,5-1 dl vettä– 200g Juustoraastetta, Gouda– 0,5 dl Kansas
Marmorisoidut naudan ulkofilepihvit ja uuniperunat savukaslertäytteellä
Tuttu ja turvallinen valinta pihvilihaksi on sisäfile eikä kovinkaan moni rohkene kokeilla ulkofileestä kunnon pihviä. Rohkaiskaahan mielenne, sillä hienosti marmorisoitunut ulkofilepihvi suorastaan sulaa suussa! Pihviä ostaessa pitää tarkistaa, että siitä löytyy ”rasvaraidat” = marmorisoitunut. Hae kunnon pihvilihat AINA lihatiskistä ja
Savukaslerpitsa grillistä!
Grillissä tehty pitsa on van törkeen hyvää ja onnistuu yllättävän helposti – yksi sellainen kiitos. Täytteeksi haluan usein jotain muuta kuin perusjauhelihaa tai kaupan kinkkusuikaleita, joten suuntasin taas matkani Wigrenin tehtaanmyymälään hakemaan savukasleria (tästä on tulossa mun suuri suosikki). Kasleri on
Sinihomejuustotäyte ulkofilepihviin – helppoa!
Naudan ulkofilepihvit ovat usein kuivia, jolloin ne vaativat lisukkeilta vähän enemmän tai haudutuksen esim.kermassa. Nyt päätin tehdä pihvin vähän eri tavalla ja tuoda kosteutta sekä makua kaupan valmiiksi litistämään ulkofilepihviin. Kyytipojaksi tein tällä kertaa uunissa lohkoperunat ja päätin kokeilla pitkästä
Etanat – maukkaasti grillistä
Tässä klassinen on alkuruoka, joka vie kielen mennessään. Tein etanat kahdella eri tavalla, jolla varmistin laajan suosion ruokailijoissa. Toiseen laitoin Aura sinihomejuustoa ja toiseen Port salut -juustoa, muutoin valmistustapa oli identtinen. Hommiin siis!Tarvitset:Kaksi purkkia isoja etanoita (tölkissä, Prismasta)Neljä etanapannua, joissa isot
Nugetilla täytetty patonki
Pieni sormisyötävä sopii mihin tahansa tilaisuuteen. Tässä täytin patongin palaset nugeteilla ja sulatin juuston palojen päälle. Halusin päästä helpolla, joten ostin paistovalmiit patongit. Sitten kauppaan ostamaan tarvikkeita Yksi paketti Kotimaista Broileri ohutleikettäPuolikarkeita vehnäjauhojaCurryaKurkumaaKananmuniaKorppujauhojaLousiana Bayonia (voit korvata paprikajauhe, valkosipulijauhe, mustapippuri, suola)Fazer paistovalmiit
Savustettu pippuripaisti
Nyt on helppoa kuin heinänteko eikä edes yhtään niin raskasta. Tehdään pippurinen paahtopaisti ja tuunataan kaupan punaviinikastiketta. Paistin voit tehdä grillissä, savustimessa tai uunissa. Minä tein tämän Weberin WSM 47 savustimessa. Tarvitset Paisti: 1,5 kg paahtopaisti (Pouttu)0,4 dl pippuria1 rkl kivisuolaa Kastikkeeseen:1 dl
Ribsit haudutuspadan kautta grilliin
Yksi tärkeimmistä asioita onnistuneissa ribseissä on se, että lihassa on suutuntumaa mutta samalla lihan pitää lähteä luista melkein imaisemalla. Toisaalta jokaisella on oma suosikkinsa, joten absoluuttisesti oikeaa tapaa ribsien tekoon ei ole. Olen tehnyt tätä erinomaista lihaa nopeasti grillaten, hitaasti
Kylkirullaa hitaasti ja hartaasti
Kylkirulla ei todellakaan ole kiireisen ihmisen pikaruokaa vaan se pitää tehdä hitaasti ja rakkaudella ruokaan, kaikkinensa tähän kului noin kahdeksan tuntia.Ensimmäinen haaste on löytää kunnon kylkipala, tässä melkein suosittelen lihatiskillä vierailua tai sitten jostain teurastamon/tilan suoramyynnistä. Kun saat käsiisi hyvän
Makkarat joulupöytään
Makkarat kuuluvat joulupöytään siinä missä kinkku ja laatikotkin. Okei, ollaan rehellisiä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun meidän joulupöydässä on makkaraa mutta tästä se perinne alkaa. Nämä makkarat on tarkoitettu jouluun ja niissä on pikkuisen jouluvivahdetta, toimivat varmasti muinakin vuodenaikoina, jolloin
BBQ kuninkaallinen: Brisket
Brisket eli suomeksi eturinta, on naudan yksi parhaista osista. Kuulin koko osan olemassaolosta noin vuosi sitten, joten kovin tunnettu liha ei ole. Aika harva sitä on myöskään valmistanut, koska se on kieltämättä astetta haasteellisempi – tai ainakin sen valmistaminen kestää hyvin
Savustettu joulukinkku
Niin omituiselta kuin se kuulostaakin niin onnistuuhan se. Grillinä tässä ponnistuksessa oli Weberin WSM 47, tämä saattaa onnistua myös kettle tyyppisellä brikettigrillillä tai sitten kaasugrillillä. Polttoainetta kului noin puoli pussillista Weberin brikettejä ulkoilman ollessa kolmisen astetta pakkasella. Tärkeää on pitää
Amerikan tapaan! Savustettua papupekonipataa
Hämmästelin aikoinaan amerikkalaisten papujen käyttöä, sitä tuntui olevan joka ruualla lisäkkeenä eikä idea oikein uponnut. Vaan nyt olen nähnyt valon. Eräällä grillauskurssilla tehtiin grillissä papulisäkettä ja siitä asti sydämeni on sykkinyt pavuille – pekoni siellä on ollut jo aikaisemmin… Tehdään
Täytetty leipä – jestas miten maistuu
Tätä herkkua on muutaman kerran näkynyt mm. somessa eri ryhmissä. Pitihän sitä itsekin kokeilla ja hyväähän tästä tuli – jopa erinomaista. Tämä toimii iltanaposteltava vähän isommalle porukalle ja jopa kokonaisena ateriana perheelle. Meillä tätä söi kaksi aikuista ja kaksi lasta.
Tomahawk! Pihvien aatelia.
Sekoittamiseen tarvitse sauvasekoittimen, joten otappa se esille. Laita rypsiöljy kapeaan ja korkeaan astiaan, minä käytin tuoppia. Riko sen jälkeen muna öljyyn, huolehdi ettei keltuainen rikkoudu. Jos keltuainen rikkoutuu, niin uusiksi meni. Laita tämän jälkeen muut ainekset mukiin. Aseta sauvasekoitin astiaan
Jauhelihapihvit grillistä
Hyvillä jauhelihapihveillä on monia käyttötarkoituksia. Voit laittaa niitä hampurilaisten väliin, syödä lisukkeiden kanssa, leivän päällä sellaisenaan jne. Pihvit ovat yksinkertaisia tehdä ja varsinkin, kun käytät ne grillin kautta, saat mukaan grillin uniikin maun mukaan. Ateriaksi valikoitui viikonlopun perusevästä, jauhelihapihvit ja
Tex mex -nugetit ja valkosipulimajoneesi
Välillä tekee mieli herkutella sormisyötävällä. Tässä hieman modatut nuggetit, johon toin hivenen tex mex -vivahdetta. Nuggettien tekoa olen esitellyt jo aikaisemmin mutta otetaan tässä vielä, koska mausteet ovat erilaiset. Tämä setti tuotti 22 nugettia. Teen itse valkosipulimajoneesin, joten tässä ohje.
Hevosta paahdetuilla vihanneksilla ja lohkoperunoilla
Hevosen liha alkaa löytämään tiensä ruokapöytiin ja hyvä niin. Se on aivan erinomaista, maukasta ja vähärasvaista, melkein jopa riistaan vivahtavaa. Pitkästä aikaa pääsin ahertamaan hevosen lihasta kunnon pihvit, lisukkeeksi valmistin paahdetut vihannekset ja rouva valmisti lohkoperunat. Vihanneksien paahtamiseen kannattaa käyttää
Siivet grillistä!
Päätinpähän kokeilla siipien tekoa grillissä. Ihme juttu, ettei ole tullut aikaisemmin koitettua. Tein ihan omin pikku kätösin marinadin ja grillaus soosin. Lähdetään liikenteeseen, jotta pääset grillaankin joskus…Hae kaupasta 800 g paketti naturel -siipiä, älä missään nimessä osta valmiiksi marinoituja. Valmista marinadi
Täytetty sisäfile pekonihunnulla
Sisäfileestä on moneksi! Aika harvoin sitä tulee kuitenkaan grillattua, koska liha on verrattain vähärasvasvaista. Koska lihassa ei ole juurikaan kunnon rasvaa niin sitten sitä pitää saada vähän kosteammaksi ja näin syntyi täytetty sisäfile pekonihunnulla. Tämä tehtiin pidemmän kaavan mukaan, ensin
Bataattiranskalaiset ja kanaburgerit!
Nyt mennään oikein ameriiikan mallilla. Tavallisia ranskalaisia on tullut pupellettua siinä määrin, ettäkokeillaan välillä jotain muuta. Nyt tehdään siis bataateista valmistettuja ranskalaisia ja kyytipojaksi kanahampurilaisia. Pelaisin kuitenkin varman päälle ja tein tavallisistakin perunoista, jos bataatti ei olisi miellyttänyt. Sen verran
Hehkuvat testaa: Lampaankääpää ja tattia grilliin
Koska kaikkea voidaan grillata, tuli tehtyä pieni testi lampaankäävän ja tatin kanssa. Sienet ovat tänä vuonna olleet ehkä hivenen ajoissa niin pääsi hyvissä ajoin kokeilemaan. Kokeiluun valitsin nyt tatteja ja lampaankääpää. Molemmat ovat rakenteeltaan aika vankkoja sekä maultaan kohtuullisen mietoja.
Tehdään välillä makkaraa!
Saapuihan se päivä vihdoin, kun pääsen omin pikku kätösin omassa (pankin) kodissa tekemäänmakkaraa. Pitkän aikaa olen sitä haaveillut mutta nyt rohkaistuin. Päätin kokeilla kahdella eri tavalla, toisessa erässä valmismausteita ja toisessa tuore- ja kuivamausteita. Ensimmäistä kertaa tehdessäni halusin olla vähän