Mies & Grilli

Reseptit

Kengurua grillistä

Kenguru ei ole ihan jokapäiväinen vieras grillissä, joten kun sitä on tarjolla niin kannattaa iskeä kiinni. Nyt tuli grillattua kengurun ulkofilettä ja lisukkeiksi uuniperunaa kylmäsavulohitäytteellä sekä punaviinikastiketta. Lihan ja kalan yhdistelmä on aivan erinomainen, silläpä yhdistin sen tähänkin. Punaviinikastikkeessa tuli

Bataatti suoraan hiillokseen

Löysin tällaisen erinomaisen reseptin Tatu Lehtovaaran kirjasta Grillimestarin kasvisherkut, joten kunnia sinne. Minusta tässä kirjassa on muutenkin hyvä kasvisreseptejä, joten kannattaa käydä kirjakaupoille. Tarvitset paksun pitkulanmallisen bataatin (bataatteja)siksi, että se kypsyy rivakammin ja tasaisemmin kuin iso pallo. Laita hiiligrilli tulille,

Kaalikääryleet grillistä

Niin se perinneruokakin taittuu grilliin. Nyt tuli tehtyä perinteiset kaalikääryleet hiiligrillissä pienellä bbq-twistillä. Nämä onnistuvat varmasti kaasugrillissäkin, joten voit hyvin soveltaa siihen. Tarvitset kääryleisiin:Keskikokoinen kaaliYksi sipuli400g sikanauta jauhelihaaKaksi kananmunaa1 rkl Poppamiehen one for all -maustetta1 dl keitettyä riisiä1 dl Koskenlaskija chilijuustoa1 tl

Grillattu kokonainen porkkana

Helpompaakin helpompi lisäke kesäruokiin. Kokonainen grillattu porkkana on paitsi näyttävä niin todella hyvin makuinen. Tarvitset tähän tuoreita porkkanoita vaikkapa torilta. Katkaise niistä naatit pois ja pese porkkana hyvin, älä kuori. Tee sen jälkeen marinadi valmiiksi. Tarvitset siihenRuokaöljyOne for all -rub

Bataattipihvit ja broileripekonivartaat

Nyt ollaan sellaisen herkun äärellä, että oksat pois. Muutamalla yksikertaisella aineksella loihdit makoisan grilliaterian – bataattipihvit broilerivartaan kera. Kylkeen voit tehdä, vaikka raikkaan vihreän salaatin, grillattuja valkosipuleita tai paahdettuja juureksia. Grillauksesta löytyy myös video kanavaltani, samalla käsitellään suoran ja epäsuoran

Flankkia lautaselle!

Tästä saat ideaa todella maukkaaseen BBQ-ruokaan, jossa päätähtenä flank (tunnetaan myös nimellä kuve). Lautaselta löytyy grillissä tehty BBQ-soosi (voi tehdä myös uunissa), paahdetut vihannekset, uunissa tehdyt lohkoperunat, itse tehty valkosipulimajoneesi ja kaiken kruununa flank-pihvi, joka mureudessaan hakee vertaistaan. Valmistelu pitää

Savuinen aamunavaus: BBQ-brunssi

Pidemmän aikaa olen halunnut tehdä BBQ-brunssin ja nyt se tuli vihdoin tehtyä. Tein tästä kuitenkin pykälää kevyemmän version eli grillattua lihaa ei ollut valtavasti. Keskityin useaan eri ruokalajiin, koska halusin saada todella monipuolisen kattauksen. Tässä on nyt koko repertuaari kirjoitettuna,

Grillattu sienipiirakka

Grillattu sienipiirakkaSyksyn perinteisiä herkkuja on sienipiirakka ja juuri nyt metsät ovat pullollaan herkullisia sieniä, joten ei muuta kuin grilli kuumaksi! Tämä, kuten leivonnaiset yleensäkin, tehdään epäsuoralla tulella. Tekemääni piirakkaan käytin vielä varuiksi pitsakiveä piirakkavuuan alla ja se oli kyllä oikea

Grillistä hunajachilimaustetut jättikatkaravun pyrstöt leivällä

Tästä irtoaa aivan erinomainen tapas illanistujaisiin tai alkuruuaksi suuremmalle aterialle – tai sitten muuten vaan syötäväksi. Tein tätä Tampereen Chilifesteillä ja näytti yleisölle maistuvan. Sovelsin tähän aikaisemminkin kirjailtua reseptiä broileriversiosta, joten tässä tämä alkuperäinen. Kiireellä tehtynä valmistamiseen menee n. 15 minuuttia mutta parempi

Siivet hitaasti ja hartaasti

Siivet ovat nousseet yhdeksi grilli-iltojen suosikiksi. Blogissani on juttu nopeammin tehdyistä siivistä, joten nyt päätin tehdä sitten oikein huolella. Syöjien mukaan tämä oli menestys ja toivottiin pian uusia. Työkaluina hiilisavustin ja -grilli. Nämä onnistuvat varmasti sähkö/kaasusavustimella ja kaasugrillillä, joten laittakaahan kokeiluun. Siivet maustettiin itse

Savustettua kalkkunaa

Savustettu kalkkuna ei ole järin tuttu suomalaisessa pöydässä, joten mikäs sen parempaa kokeiltavaa. Me teimme tästä kiitospäiväaterian kaikkine lisukkeineen mutta tässä jutussa käsitellään vain päätähteä. Sitten vain tekemäänAlkuperäinen ohje on Weberin sivuilta mutta tässä hieman muokattuna.   Tarvitset: n. 8

Kylmäsavulohta pallogrillistä

Kylmäsavustaminen onnistuu pallogrillissä, kun ulkolämpötila on vain sopia. Parhaiten savustaminen onnistuu syksyllä ja keväällä, joten nyt on viimeiset hetket kokeilla kylmäsavua hitaasti ja rauhallisesti. Ilmojen tästä lämmitessä kannattaa käyttää jääkaappia tai sitten verrattain pikaista savustusta. Pallona voit käyttää esim. Mustangin Magnumia. Tässä

Herkullista maminhaa grillistä

No nyt varmasti moni hieraisee silmiään, että mikä liha. Melko harvinainen liha suomalaisten ruokapöydällä mutta onneksi tätä jo jostakin saa. Tämän palan sain metsästettyä Tampereen Wigrenintehtaanmyymälästä. Amerikassa tämän palan nimi Tri-Tip, voit tutusta siihen lisää tästä (wikipedia). Ensimmäiseksi liha näytti pieneltä brisketiltä, rasvaa

Pulled pork Crock potista

Niin sitä pitää välillä rikkoa rajoja ja kokeilla jotain ihan uutta. Kokeilin Pulled porkin valmistusta Crock Potista ja hyväähän siitä tuli. Tässä meikäläisen resepti tähän, joten nyt kaikki haudutuspatojen käyttäjät silmät auki! Tässä meikäläisen työkalu Tässä on: 1 kg kasler1 rkl Wigren

Grillattu kalkkunapiirakka

Grillissä tulee aivan loistavia piirakoita. Nyt otin ytimeksi Wigrenin kalkkunafilepihvit ja lähdin siitä työstämään. Piirakkapohja oli pakastearkusta. Tavoite oli tehdä herkkua helposti ja tämähän sitten maistuu! Usein piirakka on  parhaimmillaan seuraavana päivänä pienen lämmityksen jälkeen, niin tämäkin. Sääli vain, että

Pulled porkilla ja juustolla täytetty kauraleipä

Aikaisemminkin on tullut tehtyä täytettyjä leipiä mutta nyt hain kulmaa aikaisemmin tehdyistä yllätyssämpylöistä eli yksi iso tila johon täytteet laitetaan. Tästä pääset kurkkaamaan kuinka olen aikaisemmin tehny jauhelihatäyteleipää. Nyt kuitenkin tähän uutukaiseen herkkuun!          Kauraleipä –          200g Pulled porkia–         0,5-1 dl vettä–          200g Juustoraastetta, Gouda–          0,5 dl Kansas

Marmorisoidut naudan ulkofilepihvit ja uuniperunat savukaslertäytteellä

Tuttu ja turvallinen valinta pihvilihaksi on sisäfile eikä kovinkaan moni rohkene kokeilla ulkofileestä kunnon pihviä. Rohkaiskaahan mielenne, sillä hienosti marmorisoitunut ulkofilepihvi suorastaan sulaa suussa! Pihviä ostaessa pitää tarkistaa, että siitä löytyy ”rasvaraidat” = marmorisoitunut. Hae kunnon pihvilihat AINA lihatiskistä ja

Savukaslerpitsa grillistä!

Grillissä tehty pitsa on van törkeen hyvää ja onnistuu yllättävän helposti – yksi sellainen kiitos. Täytteeksi haluan usein jotain muuta kuin perusjauhelihaa tai kaupan kinkkusuikaleita, joten suuntasin taas matkani  Wigrenin tehtaanmyymälään hakemaan savukasleria (tästä on tulossa mun suuri suosikki). Kasleri on

Etanat – maukkaasti grillistä

Tässä klassinen on alkuruoka, joka vie kielen mennessään. Tein etanat kahdella eri tavalla, jolla varmistin laajan suosion ruokailijoissa. Toiseen laitoin Aura sinihomejuustoa ja toiseen Port salut -juustoa, muutoin valmistustapa oli identtinen. Hommiin siis!Tarvitset:Kaksi purkkia isoja etanoita (tölkissä, Prismasta)Neljä etanapannua, joissa isot

Nugetilla täytetty patonki

Pieni sormisyötävä sopii mihin tahansa tilaisuuteen. Tässä täytin patongin palaset nugeteilla ja sulatin juuston palojen päälle. Halusin päästä helpolla, joten ostin paistovalmiit patongit. Sitten kauppaan ostamaan tarvikkeita Yksi paketti Kotimaista Broileri ohutleikettäPuolikarkeita vehnäjauhojaCurryaKurkumaaKananmuniaKorppujauhojaLousiana Bayonia (voit korvata paprikajauhe, valkosipulijauhe, mustapippuri, suola)Fazer paistovalmiit

Savustettu pippuripaisti

Nyt on helppoa kuin heinänteko eikä edes yhtään niin raskasta. Tehdään pippurinen paahtopaisti ja  tuunataan kaupan punaviinikastiketta. Paistin voit tehdä grillissä, savustimessa tai uunissa. Minä tein tämän Weberin WSM 47 savustimessa. Tarvitset Paisti: 1,5 kg paahtopaisti (Pouttu)0,4 dl pippuria1 rkl kivisuolaa Kastikkeeseen:1 dl

Kylkirullaa hitaasti ja hartaasti

Kylkirulla ei todellakaan ole kiireisen ihmisen pikaruokaa vaan se pitää tehdä hitaasti ja rakkaudella ruokaan, kaikkinensa tähän kului noin kahdeksan tuntia.Ensimmäinen haaste on löytää kunnon kylkipala, tässä melkein suosittelen lihatiskillä vierailua tai sitten jostain teurastamon/tilan suoramyynnistä. Kun saat käsiisi hyvän

Makkarat joulupöytään

Makkarat kuuluvat joulupöytään siinä missä kinkku ja laatikotkin. Okei, ollaan rehellisiä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun meidän joulupöydässä on makkaraa mutta tästä se perinne alkaa. Nämä makkarat on tarkoitettu jouluun ja niissä on pikkuisen jouluvivahdetta, toimivat varmasti muinakin vuodenaikoina, jolloin

BBQ kuninkaallinen: Brisket

Brisket eli suomeksi eturinta, on naudan yksi parhaista osista. Kuulin koko osan olemassaolosta noin vuosi sitten, joten kovin tunnettu liha ei ole. Aika harva sitä on myöskään valmistanut, koska se on kieltämättä astetta haasteellisempi – tai ainakin sen valmistaminen kestää hyvin

Savustettu joulukinkku

Niin omituiselta kuin se kuulostaakin niin onnistuuhan se. Grillinä tässä ponnistuksessa oli Weberin  WSM 47, tämä saattaa onnistua myös kettle tyyppisellä brikettigrillillä tai sitten kaasugrillillä. Polttoainetta kului noin puoli pussillista Weberin brikettejä ulkoilman ollessa kolmisen astetta pakkasella. Tärkeää on pitää

Tomahawk! Pihvien aatelia.

Sekoittamiseen tarvitse sauvasekoittimen, joten otappa se esille. Laita rypsiöljy kapeaan ja korkeaan astiaan, minä käytin tuoppia. Riko sen jälkeen muna öljyyn, huolehdi ettei keltuainen rikkoudu. Jos keltuainen rikkoutuu, niin uusiksi meni. Laita tämän jälkeen muut ainekset mukiin. Aseta sauvasekoitin astiaan

Jauhelihapihvit grillistä

Hyvillä jauhelihapihveillä on monia käyttötarkoituksia. Voit laittaa niitä hampurilaisten väliin, syödä lisukkeiden kanssa, leivän päällä sellaisenaan jne. Pihvit ovat yksinkertaisia tehdä ja varsinkin, kun käytät ne grillin kautta, saat mukaan grillin uniikin maun mukaan. Ateriaksi valikoitui viikonlopun perusevästä, jauhelihapihvit ja

Siivet grillistä!

Päätinpähän kokeilla siipien tekoa grillissä. Ihme juttu, ettei ole tullut aikaisemmin koitettua. Tein ihan omin pikku kätösin marinadin ja grillaus soosin. Lähdetään liikenteeseen, jotta pääset grillaankin joskus…Hae kaupasta 800 g paketti naturel -siipiä, älä missään nimessä osta valmiiksi marinoituja. Valmista marinadi

Bataattiranskalaiset ja kanaburgerit!

Nyt mennään oikein ameriiikan mallilla. Tavallisia ranskalaisia on tullut pupellettua siinä määrin, ettäkokeillaan välillä jotain muuta. Nyt tehdään siis bataateista valmistettuja ranskalaisia ja kyytipojaksi kanahampurilaisia. Pelaisin kuitenkin varman päälle ja tein tavallisistakin perunoista, jos bataatti ei olisi miellyttänyt. Sen verran

Tehdään välillä makkaraa!

Saapuihan se päivä vihdoin, kun pääsen omin pikku kätösin omassa (pankin) kodissa tekemäänmakkaraa. Pitkän aikaa olen sitä haaveillut mutta nyt rohkaistuin. Päätin kokeilla kahdella eri tavalla, toisessa erässä valmismausteita ja toisessa tuore- ja kuivamausteita. Ensimmäistä kertaa tehdessäni halusin olla vähän